Jag lyssnade på morgonpasset i P3 och idag var Tobias där och berättade om hur han som liten pojke hamnade på koncentrationsläger. Ibland är det bra att höra såna tragiska berättelser fastän det svider i hjärtat. Jag har en liten besatthet av att se tragiska filmer och dokumentärer, i många år var det nästan det enda jag såg.

Det blir tufft i längden så jag försöker att inte gräva ner mig allt för ofta men idag blev det en fin påminnelse om vad jag har. Jag fascineras av hur människor kan gå vidare, det finns ett hopp i det. Det är otroligt intressant att se vad som händer med en människa i kris och att se den kärlek och värme som kan födas ur något brutalt.

Jag började kolla på Tears of Gaza häromdagen men fick stänga av den efter ett tag för jag mådde illa. En scen när ett bostadshus blir bombat har etsat sig fast. Huset ligger i ruiner och alla springer dit för att försöka hitta överlevande. Dom börjar gräva och drar upp ett litet barn, man hör hur någon säger ungefär oj, oj dom är så unga... Dom hittar fler döda barn och när dom lyfter alla små livlösa kroppar orkar jag inte mer. 

Jag kan stänga av men för dom här människorna är det en verklighet. Dom har anpassat sig och alla vet att dom måste springa och hjälpa till när bomberna faller och husen rasar. Många vill inte se eller höra om sånt här men jag tror det är viktigt. Att kika utanför sin egen lilla bubbla och faktiskt bli medveten, någonstans där börjar en förändring. 

Men vad kan lilla jag göra då? Jag skulle vilja åka dit och förstöra alla bombplan, jag skulle vilja hjälpa folket att bygga upp allt som är förstört men det kanske är orealistiskt. Däremot är det viktigt för folk att få se tex hur tufft det faktiskt är i andra länder. Om man får en förståelse för det förstår man samtidigt att folk från dom här länderna inte kan leva kvar i det som pågår. Så ja, jag tycker det är viktigt för då kanske folk slutar vara så jäkla främlingsfientliga och då kanske vi skulle slippa ha rasistiska partier i riksdagen.

"Vi kan inte ta emot så många flyktingar". Nehepp, men ska dom bo kvar där då? Ska deras barn dö? Vars ska dom annars få vara? Vi är ett rikt land, vi har otroliga resurser att ge och om inte vi kan hjälpa vem ska då hjälpa? 

Vi får släppa vårat ego och skärpa till oss. Börja visa såna här dokumentärer i skolan så kan barnen få en rättvis bild av verkligheten. Vi skulle kunna lägga mer skatt på att få plats för fler flyktingar. Det kanske innebär att vi får säga upp prenumerationen på Bamse eller att man struntar i att köpa fyra vinterjackor. Jag skulle hellre ge pengar dit än att betala för kungen och drottningens tillvaro.  

Det enda dom här människorna har gjort fel är att ha oturen att födas i fel land och det enda vi har gjort rätt är att råka födas i ett rikt land. 

När jag hade lyssnat klart på Tobias imorse sköljde en stor varm våg över mig. Tänk allt jag har fått! Jag har fått kämpa för att komma hit och min gud har också hjälpt till. En stor varm våg av guds finaste gåvor, insikten gjorde mig så lugn.

Jag har ett barn, världens gladaste lilla gosse som jag älskar så mycket.

Jag har en partner, han är min stora kärlek och jag älskar honom för den han är för han är helt otrolig.

Jag har en mamma, pappa, syskon och en hel stor släkt som alltid finns där.

Jag är drogfri.

Jag har massor av självkänsla och tycker om den jag är.

Jag är modig och vågar göra nya saker.

Jag har en stark och hel kropp.

Jag har massor av hjälp till hands, psykiatrin,  12-stegs programmet och mediciner.

Jag har tillgång till så mycket mat att jag kan välja vad jag ska äta och inte.

Vi har en stor skön säng, bilar och till och med en egen torktumlare. 

Jag har massa intressen och det är flera grejer som jag är duktig på.

Den här listan kan jag göra hur lång som helst! Vilken tur jag har haft. Alla har inte samma tur och det är viktigt att inte börja ta allt för givet. Säg till din syster att du älskar henne. Tacka för maten på bordet. Känn hur lyxigt det är att få ha en egen varm dusch och en dyr hudkräm att smörja in sig med. Kolla på stormen utanför ditt fönster och inse vilken lyx det är att få sitta inne i värmen, att ha någonstans att ta vägen för det är det inte alla som har. 

Gud, idag tackar jag för mitt liv och jag lovar att ta tillvara på den här dagen.