Vi hör hela tiden om att vårdplatserna är för få och att personalen inte räcker till. Sjukvården blir allt större och större och flera människor än någonsin behöver sjukvård. Vi klagar hela tiden på kommuner och landsting för att dom inte har råd med all personal som skulle behövas. Men är problemet att vårdplatserna är för få? Problemet är väl att så många är sjuka? 

Istället för att klaga på landstinget borde vi rikta ilskan mot McDonald's eller tobaksindustrin.  Vi borde förebygga sjukdomar istället för att bota dom som redan blivit dåliga. Man beräknar att ca en tredjedel av alla hjärtsjukdomar är orsakade av skräpmat och dålig kost. På 1900 talet var det ca 2% av amerikanerna som låg i riskzonen för hjärtattacker, idag är den siffran 50%. Varför inte bara stänga ner alla skräpmats restauranger?  Visst, det är snabbt och smidigt men är det värt priset vi får betala? Skulle vi inte kunna ha salladsbarer eller smoothiestånd? Det finns ju såna alternativ idag men eftersom skräpmaten är beroendeframkallande kan man inte skylla på folk för att dom väljer det istället för en stor mättande sallad. På samma sätt kan man inte klandra en rökare, cigaretter är gjorda för att du ska bli beroende av dom! Din hjärna är kidnappad och därför ligger inte valet hos dig!

Hur i hela friden får tobaksbolagen fortsätta?  Det finns absolut inget positivt i deras affärside, den alstrar bara pengar, sjukdomar och beroende.  

Vi borde få lära oss mer om oss själva.  Vad har vi för nytta av multiplikationstabellen om vi inte ens kan ta hand om vår egen kropp? I skolan borde man tidigt börja med att barnen ska få lära sig om hälsa, att dom ska veta hur olika näringsämnen verkar och hur man lägger upp en allsidig kost innehållandes alls vitaminer och mineraler som vi behöver. Man borde ha provsmakardagar, barnen borde få plocka svamp och bär och skriva uppsatser om hur man förebygger cancer och diabetes. Med mycket kunskap är det lättare att göra bra val. Gör man dessutom dom bra valen lättillgängliga blir det ännu lättare! 

Idag är jag fri från nikotin, alkohol och andra droger. Men det har inte varit enkelt! Fortfarande kan jag bli sugen på att röka eller blir helt vattnig i munnen av snusdoft. Fortfarande trillar jag dit i skräpmatsfällan då och då fast jag nästan alltid mår fysiskt dåligt direkt efter. Det är krångligt att göra bra val, är jag ute på bilsemester kan jag köpa godis och pizza var som helst men att hitta en god sallad som inte bara består av lite vattniga blad och tomater är svårt. På ett cafe hittar du 40 olika bakverk men kan inte köpa en enda frukt. Och när alla runt mig äter pommes och flott vill jag också ha! Jag klarar inte av att gå in på en buffe och bara äta vitkål och salladsmix medan alla andra väljer friterat och snaskigt.