Jag började med Lchf i mars förra året, alltså höll jag på ca 9 månader. Då var det en räddning! Jag har tidigare skrivit om det så ni som läst hela historien tycker kanske att jag är tjatig.

Hur som helst. Jag har varit sockertorsk hela mitt liv precis som många andra! Det är egentligen inte konstigt utan det är en överlevnadsmekanism och man skulle kunna säga att vi sockertorskar är utmärkta överlevare! Människan ska äta när det finns mat, socker och kolhydrater sätter igång en process som gör att du vill ha mer och mer, som det ska vara. Vi ska dessutom lata oss och spara på energin tills den behövs. Rätt fast fel i vårt samhälle idag.

Jag har i perioder försötk kontrollera detta sötsug på olika sätt, bantning med pulverdieter och att tugga på en morot istället. Det fungerar icke... Ofta har det blivit någon godisbit varje dag med regelbundet frossande på helgerna eller när jag mått dåligt. Under graviditeten ballade jag ur totalt! Jag var deppig, tung och hade inte så mycket roligt för mig förutom att äta. Jag bakade och tryckte i mig en hel plåt kakor. Jag satt uppe på nätterna och vräkte i mig mackor. Tillsist var jag svullen och låg en bit över 100 kg. Jag kunde knappt andas, åt allergimediciner, hade så svullna fötter att jag knappt kunde gå och humöret var i botten. Jag ville sluta frossa men kunde inte! Med tårar i ögnen gick jag som värsta pundaren och letade frysta muffins att knapra på.

Sen fick jag en dag lust att börja med Lchf och impulsiv som jag är kastade jag ut allt och lastade in creme fraiche och bacon. Jag kunde samma dag sluta med allergimedicinen! Så småningom gick svullnaden ner och jag kunde äntligen komma i mina skor och slapp nässprayen. Jag fick en känsla av kontroll. För första gången på länge blev jag mätt och åt samtidigt massa smarriga grejer så det kändes som en lyx.

Dessutom blev jag piggare och gick ner i vikt. Tidigare pendlade mitt blodsocker upp och ner hela dagarna och jag kunde bli tokhungrig bara en timme efter middagen. Det fanns inget stopp! Lchf har varit jättebra för mig. Dels kunde jag stoppa mitt hetsätande och dels för att jag insåg att hela jag påverkas av det jag äter.

Det satte igång en kedja som fick mig att tänka om. Om maten påvekar mitt mående kanske jag kan kontrollera mina sjukdomar? Vad händer om jag börjar meditera? Motionera? Måla tavlor? Jag kände mig inte längre som ett offer för omständigheterna, det var dags att sätta mig i förarsätet och köra bussen.

Dessutom började jag ifrågasätta samhället. Det har jag väl alltid gjort men nu började jag läsa studier och forskning om mat, näringslära, konspirationer och pengarnas makt. Ingen mår bra av att äta 3 portioner pasta och 8 brödskivor om dagen. Vad är naturlig mat och varför förespråkar myndigheterna mat som är så onaturlig det bara går? Jag började låna historieböcker och läste om apmänniskor och böndernas utveckling av det vi idag kallar vanlig mat.

Jag slutade ge sonen den läskiga färdiggröten med olika tillsatser och smakförstärkare, han började få äta mer "hel" och naturlig mat. Min hälsoresa började med en liten handling och jag hade inte förväntat mig att den skulle ta mig såhär långt!


Fördelar: 

God mat

Mättande mat

Finns många recept/böcker/bloggar att inspireras av

Börjar äta "hel" mat och avvänjer sig från det fabriksgjorda skräpet

Ganska lätt att äta ute, svårt att få i sig tillräckligt med fett bara

Viktminskning utan att svälta sig

Stabilt blodsocker

Bättre tandhälsa

Minskning av mediciner


Nackdelar:

Känner sig lite låst till en typ av mat, saknar söta smaker

Svårt att hitta bra snabbmat när det behövs

Svårt att äta vegetarisk/vegansk Lchf

När du väl äter kolhydrater känns det himla tydligt, det blir såna negativa konsekvenser av att "fuska" lite

Provocerande.  Folk undrar vad man sysslar med när dom bjuder på fika och man ratar brödet och istället börjar smöra ostskivor

Dålig andedräkt


Jag rekommenderar absolut andra att prova Lchf. Det är räddningen för en del och verkar framförallt fungera bra på olika ätstörda beteenden. Många diabetiker blir dessutom helt friska tack vare Lchf och för barn och vuxna med psykiska problem verkar fett göra att hjärnan fungerar bättre. En del upplever ökad prestationsförmåga och det finns många idrottare som äter strikt Lchf. För mig var det helt klart ett lyft! Nu kommer jag som sagt lämna Lchf för en helt annan typ av mat. Kanske kan jag ta mig ännu längre?