Jag kollar på Dr. Phil medan jag äter lunch och känner mig så himla berörd! Det är ett par, en kvinna och en man, som bor i en tunnel under vägen och det dom äger ligger i kundvagnar så att dom snabbt kan ta med sig allt när tunneln fylls med vatten. Kvinnan har två barn som hon förlorade för 20 år sen. Hon sålde och använde droger i den lägenhet hon hade då och insåg att hennes barn skulle ha det bättre utan henne. Dom flyttade till en ny familj som hade ett hus och pengar. 

Det som stör mig är reportern som kommer dit och ifrågasätter varför hon inte träffar sina barn? Han är både fascinerad och dömande. Det han aldrig kommer förstå är hur dom verkligen har det. Han kommer aldrig att förstå den nedåtgående spiralen som snabbt snurrar utom kontroll. Alla har inte samma förutsättningar och han får det att låta så enkelt för dom att sluta med droger och bara gå och jobba, skaffa hus och bli en förälder igen. Allt hänger ihop och utsatta människor har otroligt svårt att komma tillbaka igen.

Dom verkar vara fina människor.  Han smeker henne ömt över håret och dom matar kloakråttorna som bor hos dom. Dom har knappt någon mat men dom delar med sig av det dom har till hemlösa vänner.

Hemlösa människor är inte mindre värda, fattiga och sjuka hamnar helt oförtjänt på botten och blir något att fnysa över. Steget till att bli hemlös är inte så stort som många tror! Nu när jag har varit sjukskriven så här länge börjar jag fatta hur det kan bli så för när du har lite pengar får du inte tillgång till samhället på samma sätt som andra. 

Jag hade företag i ett försök att hitta ett jobb som jag skulle orka ha men jag blev utbränd. Sjukpenningen tog tid att komma igång med och jag blev utan pengar i över två månader. Samtidigt hade jag företagslån att betala och moms och restskatter på 20.000 kr pga min revisor hade räknat fel. 

Vi skulle teckna ett elavtal och fick veta att eftersom vi hade betalningsanmärkningar ville elbolaget ha en deposition på 9000 kr. Så för att vi har haft så lite pengar att vi fått betalningsanmärkningar ska vi betala för det? Med pengar som vi uppenbarligen inte har eftersom vi har skulder? 

Min medicin kostar 1300 kr att hämta ut och jag måste ha den. Läkarbesök och terapi kostar 1100 innan högkostnadsskyddet börjar gälla, oftast kommer den smällen på en eller två månader. Jag hade tur som hade tecknat ett avbetalningskonto på apoteket innan betalningsanmärkningarna så nu betalar jag av all medicin med 200 kr i månaden.  

Däremot blev det problem när sonen behövde penicillin och hostmedicin. Kalaset gick på nästan 500 kr och det var det vi hade på kontot till mat för resten av månaden. Jag bad dom ta det på mitt avbetalningskonto men eftersom det gällde sonen behövde dom ansöka om ett separat och det gick inte pga betalningsanmärkningar. Jag drog kortet med en stor suck. Så om man är fattig får man inte avbetala medicinen åt sina barn? Är det bara folk med pengar som får avbetala? Dom fattiga som behöver det mest är ju dom som borde få den möjligheten! 

Har du betalningsanmärkningar vill ingen hyra ut en bostad åt dig. Har du osäker inkomst får du inte ta lån, du måste ha pengar för att få låna pengar. Allt går i motvind och man kanske har värk och är hungrig bara för att man inte ens har råd med ipren eller en tillräckligt stor middag för att magen ska sluta kurra. Du går med tandvärk in i det längsta för tandläkare är dyrt. Bilens tankmätare är jämt på reserven och du håller tummarna att bensinen ska räcka tills barnbidraget dyker upp. Skulle du få bensinstopp har du dessutom inga pengar på kontantkortet att ringa för. Ditt djur blir måste avlivas och veterinären skickar en räkning på 8500 som inte bara är sorglig utan också stressande.

Tänk i USA där dom inte alls har samma skyddsnät. Jag förstår att folk ger upp och drogar bort sina känslor i en tunnel. Dom som har haft oturen att födas in i fattigdom börjar stjäla för att överleva, hamnar i fängelse, förlorar barn och hem, börjar droga, sjunker djupare och mår allt sämre. Bara för att vi har bestämt att folk måste äga papperslappar med siffror för att få äta sig mätta! Och så ser samhället ner på dom kriminella medan många inte har något annat val. Man kan ha problem att plugga och skaffa jobb pga sjukdom, dyslexi, trauman och så vidare, alla kan inte fixa till sin tillvaro. 

Dom som behöver pengar som mest får inte tillgång till dom. Dom som har det tuffast ska dessutom behöva känna skam och skuld för att dom är där dom är. 

Därför blir jag så förbannad på den där reportern som kommer och föreslår att dom ska sluta droga och skärpa till sig! Vore det så enkelt skulle väl ingen frivilligt bo i en tunnel som regelbundet fylls med vatten. Fy för samhället, kapitalism, ekonomi och nedlåtande jäkla människor! Att ha fått uppleva hur det är att vara fattig är lite av en förmån ändå. Jag har en sån empati och beundran för alla som kämpar! Alla fina människor som inte alls får den cred dom borde ha. Sjukt är vad det är!