Jag vill börja med att säga att alla får göra som dom vill. Men här i min blogg utgår jag från mig själv.  Och jag vill inte ge mitt barn socker! Men oj vad det är svårt. Här hemma ger jag honom hellre dadlar eller fläsksvålar dom få gånger jag vill göra det. Frukt får han också men det är i alla fall näring tillsammans med fruktsockret så det känns ok. Barn tål också mer kolhydrater än vuxna dels för att dom rör sig massor men också för att dom växer.

Men nu runt jul ska det bakas och ätas massor. När vi är bland andra barn och dom får socker vet jag inte hur jag ska göra... Han vill ju härma allt som andra barn gör och jag har inte hjärta att förbjuda honom kakor när alla andra får gå och ta hur många dom vill. I tisdags fick han två stora pepparkakor med glasyr och godis på samt en babytablettask som en person köpt till barnen. Japp, det finns tablettaskar med så små godisar att små barn ska kunna äta dom utan att sätta dom i halsen!

Igår hade dagis bakat och barnen fick äta. Idag var det luciatåg plus fika och jag tänkte tacka nej och ge sonen frukt för han har varit så dålig i magen efter allt fika. Men då hade dom bakat mjölkfritt speciellt åt honom och kom med ett eget fat åt oss. Jag hade inte hjärta att säga nej idag heller när dom hade gjort sånt besvär får vår skull.

Folk ger ju med kärlek, dom vill ge barnen nåt gott och det är fint att dom bryr sig. Men det är så onödigt! När jag såg barnen slita i godiset och försöka tjuva av varandra med stirrig blick och munnen frenetiskt tuggande tänkte jag att shit, det är ju som en drog. 

 


Jag vet att min son lika gärna kan få en leksak eller att vi går ut i pulkabacken eller leker kurragömma. Han behöver inte socker för att bli glad. Risken är att han blir sockerberoende. Jag har läst att smaklökarna utvecklas fram till 9 års ålder och det är då barnen får sina smakreferenser. Så det dom får då är det dom kommer föredra att äta hela livet. Ju sötare smaker dom lär sig gilla desto mer sött vill dom ha.

Jag har också läst att många går tillbaka till sin barndomsmat som äldre, så äter vi mycket nyttigt hemma kanske han själv kommer köpa sån mat som vuxen. 

Jag tog själv en lussebulle idag och även igår blev det lite. Jag tänker att det gör väl inget!  Men det gör det... Jag får ostabilt blodsocker och blir riktigt trött och grinig. Påminnelse igen,  det är inte värt det!!