Jag håller på att läsa 80/10/10 diet som är skriven av Dr. Doug Graham. Ett intressant lästips, jag kommer nog skriva fler inlägg om just den boken framöver men idag är det en speciell grej som fastnade.

Han skriver att när vi äter 'tung mat" så får kroppen fullt sjå med att hantera allt.  Tung mat kan vara en stor tillagad middag med sås, kött, potatis, bröd och smör. Eller en chipsfrossa med en påse lösgodis till. När man blandar flera olika födoämnen så får kroppen svårt att smälta allt och därför går all energi åt till det.

När du har starka känslor och äter kan kroppen inte göra två saker samtidigt. Den kan inte vara i en känslostorm och samtidigt ta hand om all mat i magen. Kroppen prioriterar matsmältningen och då slutar du känna lika starkt. Samma bör gälla sex/självskadebeteende osv. Orsaken till att vi blir sugen på att stoppa i oss grejer när vi är ledsna eller arga är en väldigt smart taktik. Tyvärr är den inte speciellt bra, det bästa vore att stanna upp och känna på känslan istället.

 


Men det är intressant att veta varför man gör saker. Hos mig är det i alla fall så att direkt jag är arg tex öppnar jag kylen och börjar rota! Eller blir galet sugen på en 200 g marabou! Det är ju alltså för att mitt psyke har lärt sig att det är en effektiv flykt. Medvetenhet är en stort steg när man ska förändra vanor. Gamla vanor vinner ju då och då över mig också fastän jag vet bättre men så är det väl för oss alla? En rökare stoppar väl aldrig en cigg i munnen och tror att det är nyttigt?