Jag läser en bok om veganism och i den står det att det folk saknar som mest när dom blir veganer är ost. I komjölk finns det en ämne som heter kasomorfin. Som du kanske hör på namnet stimulerar det opioidreceptorerna i hjärnan och fungerar alltså på samma sätt som knark. Det är som ett naturligt morfin som gör att när en kalv dricker sin mammas mjölk blir den lugn och nöjd. Detta hjälper till att skapa ett band dom emellan och det är även naturens sätt att se till att kalven återkommer för att dricka mjölk så den kan växa och få massa näring.

Även människomjölk fungerar på samma sätt. När du ammar en liten bebis kan dom göra små lyckliga läten och ofta somnar barnet medan det ammar med ett nöjt litet leende. Även mamman får ta det av detta hormon och mamman kan känna sig dåsig och mysig. 

När små barn och kalvar växer upp är det meningen att dom ska äta massor för det behöver kroppen. Dessutom ska dom växa relativt snabbt och måste äta ofta för att åstadkomma det arbete som behövs för att en liten kalv ska bli en flera hundra kilo tung tjur. Vi vuxna däremot har vuxit klart och behöver inte den näringstäta och kaloririka mjölken men ändå vräker vi i oss ost, mjölk och grädde. Vi blir beroende!

Samma ämnen verkar finnas i gluten och hur många har inte vräkt i sig en pasta carbonara? Då får man i sig massor av sköna känslor, paltkoma kan det också kallas, men detta gör också att det är svårt att sluta äta och ofta överäter man.