I beskrivningen till höger har det stått att jag vill börja jobba igen, idag var jag tvungen att ta bort det. Jag vet inte om det är dit jag strävar? Jo, pengarna lockar. Tänk om vi var två vuxna med heltidsjobb, då skulle vi kanske ha tre gånger så mycket pengar som nu! Problemet är att annat skulle bli sämre. Jag skulle få mindre tid med sonen, jag skulle säkert bli stressad och grinig och lite avtrubbad. Min tid skulle främst gå till att jobba eller att vila så jag orkar jobba. 

I flera månader har jag kollat på alternativa vägar och det lockar mig mer. Jag har forskat kring hur man skulle kunna leva annars. Vi tar vår livsstil för givet och glömmer bort att människor i alla tider har kunnat leva utan att gå till ett jobb. 

Jaha tänker ni, nu är hon ute och svävar i dagdrömmeriet. Det är väl klart man ska ha ett jobb att gå till, som en förälder och vuxen måste man ta sitt ansvar och kamma sig!

Såhär skulle man kunna ha det:

Köp ett billigt hus. Kanske inte ett ruckel men något som har gammal standard och ligger avsides, då kommer man ner i ett väldigt rimligt pris. Odla egen mat. Har du inte heltidsjobb kan du istället lägga den tiden på att odla och lagra grönsaker, frukt, rotfrukt, baljväxter osv. Plocka bär och svamp och gör egen saft, sylt, smoothies.  

Vill man vara riktigt hardcore kan man leva utan el och ha en kamin, vedspis, ljus och fotogenlampor. Man skulle även kunna dumpstra mat och på så vis slippa kompletteringshandla. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om friganer, folk som lever på gratis mat genom att plocka det från matbutikernas containrar. Dom slänger mängder av fräsch mat och frukt! Kläder kan man göra själv eller handla billigt på second hand. Vill du äta kött och mjölk kan du ha egna djur. Ett gäng med hönor kan vara ett trevligt sällskap ute på gården och dom ger också ägg.

Men pensionen då? Spara pengar själv, sätt in en lämplig summa varje månad. Man kan behöva pengar till bilen, trädgårdsredskap och nöjen så det kanske behövs att man jobbar lite men eftersom man lever i stort sett "gratis" behövs det inte så många tusenlappar. Vi säger att en familj kanske behöver 8000 till övriga grejer. Det innebär att föräldrarna drar in 4000 kr var per månad och det blir inte många timmars vanligt arbete.

Såklart tar det tid att sköta en gård och plocka bär hela hösten men det skulle aldrig ta 8 timmar varje dag. Dessutom jobbar du åt dig själv och kan ta paus när du vill, sova länge på morgonen eller ta en långlunch på verandan med en bra bok. En del säger att det låter jobbigt och krångligt,  jag tycker det låter som frihet! Det kanske inte är så romantiskt alltjämt men är det så romantiskt att jobba heltid då? Jag vet inte om jag vill in i samhället.  På ett jobb ska man passa in, vara artig och vilja jobba som ett team. Dras man in i det där blir det en kollektiv psykos och helt plötsligt känns det viktigt att ha dyra kläder och nya bilar. 

Odlar man egen mat är man maktlös inför vädret och får räkna med att saker kan bli förstörda. Men en liten odling är lätt att hålla under uppsikt och det går att rädda odlingen med diverse nymodigheter. Man kan även lägga undan en slant varje månad till katastrofpenning, alltså pengar att köpa mat för om något går fel. Men är man så trygg på ett jobb då? Fabriker kan läggas ner, man kan bli sparkad för att företaget måste skära ner på personal osv. och många går tillsist in i väggen.

Ett annat alternativ är att köpa en bit mark utomlands i ett tryggt land som har låg kriminalitet och inte drabbas av naturkatastrofer hela tiden. I ett varmt land kan du bygga ett eget lerhus, du behöver ju till exempel ingen värme och lever du som vegan kan du plocka frukt och odla allt möjligt så ett kylskåp blir överflödigt. Behöver vi el? Det är bekvämt men egentligen inte ett måste. Utomlands kan du även jobba på ett annat sätt eftersom många länder inte har lika brutal skatt och moms som vi har. Det är också lätt att jobba svart om man ska vara sån...

  

 

Det här är lite av det jag har hittat. Det finns folk som har tagit steget och lever såhär så det är inte omöjligt. Jag kanske kommer vilja trilla in  ekorrhjulet, det vet man aldrig, men det är skönt att veta att det finns alternativ!  Man måste inte jobba,  det är ett val. När någonting blir ett val istället för ett måste känns det bättre tycker jag för då slipper man känna maktlöshet. Maktlöshet är farligt, då ligger depressionen inte långt borta.

Vi får se var jag hamnar!