Jag åt länge Lchf och var helt säker på att det var det rätta för mig! Ja för alla egentligen.  Sedan började jag kika på raw food på grund av hälsofördelarna. Vidare till veganism och därigenom djurrätt.  

Jag såg dokumentären Earthlings, det är nog en av dom värsta filmer jag har sett och det värsta är nog egentligen att det som visas där är sant och händer varje dag, hela tiden över hela världen. Earthlings är gjord av Joaquin Phoenix och hans berättarröst berättar för oss om dom orättvisor som icke mänskliga djur går igenom. Filmen har kallats "The vegan maker".

Tidigare hade jag aldrig hört talas som speciesism, det innebär diskrimering baserad på arttillhörighet. Earthlings tar inte bara upp köttätande utan visar hela bilden. Vi använder djur till cirkus, djurförsök, päls, vi slaktar dom, tar deras barn, hugger av deras näbbar och kastrerar utan bedövning. Vi tävlar med dom och skjuter dom den dagen dom inte orkar mer. Vi , plågar, stänger in och tar ifrån djuren alla deras rättigheter. Tänk om det vore tvärtom? 

Flera gånger under filmen säger jag högt nej, nej sluta! Vi tror att vi i Sverige kan klappa oss på axeln, vi har minnsann krav-märkt och djurskyddslagar. Men fortfarande innebär det att det är lagligt att låta en ko stå fastbuden på ett hårt golv nio månader i sträck. Det är lagligt att föda upp pälsdjur i små, små burar utomhus utan väggar för att sedan döda dom med en gas som både ger ångest och smärta. Det är lagligt att gå på cirkus och se instängda, exotiska djur göra konster som dom blir tvingade till med hjälp av bland annat vassa krokar som man slår dom med. 

I filmen visas också hur slakterierna har sina brister. Att skriva den meningen känns löjligt för ordet slakteri borde inte ens finnas, bara det är en sjuk sak som vi inte ens längre tänker på. Djuren därinne är rädda (såklart) och tvingas framåt med slag och sparkar. Levade grisar får stå bredvid dom andra som dödas och väntar på sin tur. Många av dom hängs upp i benen och man skär halsen av dom medan dom skriker och förtvivlat sparkar i luften med panik i ögonen. Grisarna bredvid är så rädda för dom vet att det snart är deras tur.  

Det finns ett skäl till varför slakterierna har så stor personalomsättning.

Även om vi bara köper svenskt kött så finns det här massproducerade, billiga köttet överallt. På restauranger, i färdigpizzor, i micromaten och så vidare. Och även svenska djur blir rädda när dom ska bli dödade. Även svenska kossor blir ledsna när deras kalvar tas ifrån dom efter bara några dagar. Och även om du slutar äta kött innebär mjölk och äggindustrin lika mycket plågeri och deras död är också onaturlig och ångestframkallande. Dessutom blev nyligen ett svenskt slakteri anmält för djurplågeri och likadant Cirkus Scott.

Vi måste ändra hela vårt synsätt, bara hur vi pratar om djuren visar hur vi tycker dom ska bli behandlade. "Dom behandlade mig som ett djur". Vi säger att djuren ger och kött och mjölk,  i själva verket tar vi. Bara för att dom inte har ett språk som innebär tal tror vi att dom inte lider. Vi tror att det är okej för vi "behöver" det fast vi behöver varken äta kött eller gå på cirkus för att överleva. 

Ja, ni kanske förstår varför jag inte längre kan eller vill äta Lchf. Jag har länge vetat allt det här men på något sätt har jag kunnat blunda som så många andra. Det är inte ens speciellt svårt att vara vegan så det är ditåt jag siktar nu. Jag trodde helt och fullt på Lchf och det var väl rätt då, jag är inte bättre nu än då. Jag bara gör andra val på grund av aktuell information och det är väl sunt att kunna utvecklas och att hela tiden vilja veta mer.

Jag är sådär, jag letar hela tiden information och ändrar mig om jag vill. När jag hittar något jag gillar kollar jag gärna vad motståndarsidan tycker bara för att få alla vinklar. Personligen skulle jag inte vilja vara samma person hela livet utan det är en styrka att kunna säga ändra sig och säga att det där var fel. Bara för sakens skull måste jag påpeka att det går med vegansk Lchf men jag pratar om "traditionell" Lchf.

Jag som har varit den största smörförespråkaren backar nu och kommer framöver rekommendera margarin. Smör må vara bättre för kroppen men inget är så bra att det är värt lidande och smärta för andra.

Mediciner är tyvärr djurtestade. Jag måste fundera hur jag ska göra med det, ibland undrar jag faktiskt om jag måste sluta för det är dubbelmoral att hata djurförsök och samtidigt stödja det varje dag.

Ni som läser min blogg kanske inte kom hit för att läsa om djurrätt men det är en bit av mig nu. Kropp, själ och tanke måste samarbeta för att jag ska kunna bli frisk. Jag måste leva efter vad som känns rätt. Att sluta utnyttja djur tycker jag är friskt.