Det har tjatats länge nu om fördelarna med gröna smoothies. Äntligen har jag lånat Victoria Butenkos utförliga bok om ämnet. Hon berättar hur hon och hennes familj hade ätit raw food i sju år med positiva effekter men så småningom började hälsan gå tillbaka åt det sämre hållet. Hon bestämde sig för att ta reda på varför! 

Först skriver hon om hur vi till 99, 4% delar DNA med schimpanser och det fick henne att börja kika på vad dom äter för vi borde väl rimligtvis härma deras kost till 99, 4%. Hon upptäckte att schimpanser äter ungefär 40% bladgrönt i sin kost. Vi har länge avfärdat sallad och andra gröna blad som näringslösa men i själva verket är det det enda livsmedel som innehåller allt vi behöver! 

Victoria gjorde en djupdykning och studerade schimpanser, träffade forskare, gjorde en egen omfattande studie kring näringsinnehåll i olika livsmedel och hon har fått med sig otroligt mycket kunskap som är intressant att ta del av. Hon insåg att dom åt för lite bladgrönt och funderade på hur dom skulle kunna äta så stora mängder som behövdes för att näringen skulle bli optimal. Hon såg att schimpanserna med sina kraftiga käkar kunde mala sönder bladen till en massa, något vi idag med våra veka käkar inte kan göra längre. Så en dag gjorde hon en smoothie och insåg att om hon tillsatte frukt blev den inte bara aptitlig utan riktigt läskande och god!

När familjen började inkludera en liter grön smoothie om dagen förbättrades deras hälsa drastiskt!

För mig som gammal hästtjej är detta inget konstigt. Vi gör analyser på höet för att få veta näringen så man kan göra en foderstat och där står det att gräs innehåller alla ämnen, proteiner, mineraler osv. Så att gröna blad och växter skulle vara näringsfattiga är en konstig föreställning! Det går till exempel att få i sig allt protein du behöver genom en grön smoothie, det trodde du inte va? Och ingen kunde väl gissa att det dessutom är en bra källa till omega-3?

Ett kapitel handlar om klorofyll. Klorofyll är solenergi i sin renaste form, det är ett ämne som är så likt hemjärnet i vårt blod att det förbättrar syreupptagningen i blodet. 

Hon skriver också att du inte behöver ändra något, bara lägga till minst en liter grön smoothie om dagen för att förbättra ditt mående och din hälsa. En positiv bieffekt däremot är att man börjar bli sugen på mer nyttig mat och mindre sugen på skräp. 

Här är bara några av alla fördelarna som en grön smoothie full med klorofyll ger:

* Förser kroppen med järn

* Motverkar de gifter vi får i oss

* Höjer blodstatusen

* Rensar och fräschar upp tarmvävnaden

* Hjälper till att rena levern

* Förbättrar mjölkproduktionen

* Hjälper vid läkning av hepatit

* Renar tand- och tandköttsstrukturen

* Hjälper vid blödarsjuka

* Hjälper till att förebygga cancer

* Tar bort dålig andedräkt

* Lenar vid magsår

* Förbättrar åderbråck

* Minskar smärta orsakad av inflammation

* Förbättrar synen

Jag älskar såna här personer som djupdyker ner i ett problem och inte ger sig förrän det är löst! Det är så häftigt med alla nya insikter och all forskning som kommer av ett personligt intresse. Boken är lättläst och spännande, läs den!