Visst vet ni att butikerna kastar flera ton prima mat varje år? Kunderna vill bara betala för det bästa så om en mango börjar bli lite mjuk eller om en maraboukaka har krossats åker dom i soporna. Ofta kastar dom mat som är på väg att gå ut eller mat som enligt datumet är gammalt men som egentligen skulle hålla länge efter datumet.  Ägg till exempel håller upp till ett halvår i kylskåp! Och om ett ägg har gått sönder kastar personalen hela förpackningen. Ibland byter varumärken utseende och då kastas alla förpackningar som har den gamla logotypen bara för att det ser bättre ut.

Friganer är dom som lever på överflödet! Varför köpa nytt när det ligger bra mat i en låda på baksidan?  Dels sparar man pengar men framförallt är det ett statement. Det sitter tiggare utan mat utanför den affär som kastar flera kassar med bröd varje kväll.  Att dumpstra som det kallas, kan man också göra för spänningens skull eller för att spara pengar.  En del har faktiskt gått så långt att dom jobbar mindre och dumpstrar mer. Häromdagen var jag in på coop och frågade vad dom gör med lite övermogen frukt och om jag kunde få det. Kassörskan svarade att det slängs för dom får inte ge bort eller sälja det?!

Det finns kollektiv med friganer som lever på gratis mat. Ofta slängs det i tunnor eller containrar och det är bara att knalla dit efter stängning. Men ta med dig stora påsar! Folk skriver att det brukar finnas så mycket att dom inte kan ta med sig allt. Ofta är det dessutom packat i lådor eller påsar som är ihopknutna. Det är helt fräscht och har ofta bara legat ute ett par timmar i ett naturligt kylskåp. Det är lagligt att ta så länge det inte finns lås på behållaren. Prova även utanför andra butiker, man kan hitta dunjackor och högtalare bland annat.

Däremot kan butikerna bli irriterade och en del har till och med lagt ut gift för att hålla uteliggare borta från soporna. Helt galet! 

Och visst är det ett sjukt samhälle när det finns så mycket överflöd att vi har råd att slänga det? 

Här är några fynd som folk har tagit med sig hem. Bilderna kommer från bloggen frigan.se och jag hoppas jag får ta dom i en sann frigan-anda!