Jag märker att jag är mycket mer sötsugen nu än när jag åt Lchf. Nästan varje dag tänker jag på godis! Jag har blivit lite bortskämd på Lchf-kost för då var jag sötsugen ungefär 1-3 ggr i månaden. Fördelen nu är att jag kan äta söt frukt eller göra en god smoothie eller något bakverk eller nyttig glass. Eller kan och kan... Jag kan och får vad jag vill!

Raw food är inte en sekt man blir medlem i med en massa regler att följa. Raw food äter du hur mycket eller lite du vill. Samma med Lchf givetvis, skillnaden är bara att om man kliver av kostplanen så känns det mycket mer. När du äter Lchf vill du vara i ketos och du äter mycket, mycket mer fett än i vanliga fall. När du då äter kolhydrater kommer du ur ketosen och blir tröttare och mår lite annorlunda för ketos är nästan ett lite lyriskt tillstånd. Man blir också känsligare för kolhydrater,  ibland trodde jag att jag hade fått akut diabetes efter att ha ätit massa godis. 

Jag tror inte fett i sig är farligt, folk fungerar utmärkt på fettkost med fina värden men det är inte bra att ofta blanda en högfettskost med snabba och/eller långsamma kolhydrater. Det innebär en stor risk för övervikt och många sjukdomar. Det känns alltså mer jobbigt att tacka ja till en bulle eller att äta tårta på ett kalas. Jag tycker det är lite jobbigt att vara krånglig eller att tacka nej när någon har ansträngt sig så då äter jag hellre och mår dåligt sen. Dessutom är jag lite störd i mitt ätbeteende och när jag väl kom nära kolhydrater blev suget jättestort och jag åt ofta mer än bara en bulle.

Nu ska jag som sagt vänja mig vid det här nya sockersuget som smyger sig på oftare. Jag äter inte 100% raw food men jag försöker föra in så mycket det går. Jag försöker också hålla mig borta från alla animaliska produkter, när jag har ätit lagad mat kör jag veganskt med tex havregrädde. Men jag har ätit mer godis än vanligt och när vi har ätit ute har jag inte hållt mig till vegansk mat men i alla fall vegetariskt. 

Jag ska komma på hur jag kan göra för att slippa sötsuget eller komma på hur jag bäst tar hand om det. Dr. Douglas Graham menar att vi måste äta stora mängder frukt varje dag, våra kroppar kräver det och sötsuget är ett tecken på att kroppen vill ha frukt och vitaminer! Jag gissar att jag äter för lite kalorier och egentligen är hungrig och att jag äter för lite frukt och borde äta det mer regelbundet under dagen. 

När jag nu har ätit skräp har det faktiskt inte alls påverkat mig så negativt. Det är skönt att tacka ja till en fika och slippa må dåligt hela kvällen sen, jag känner mig lite friare! Lchf ger som mest fördelar när du följer dieten strikt. Raw food däremot fungerar bra även om du bara byter ut ett mål om dagen och lägger till frukt. Raw food handlar mer om att tillföra så mycket näring som möjligt så allt nyttigt som du äter kommer att göra dig gott! Jag mår bra, känner mig pigg och fräsch och har mycket energi så jag gissar att jag kommer äta skräp någon gång då och då. Jag vet att det inte är bra för kroppen, jag har ju fördjupat mig massor i det sista tiden men jag vet också att jag måste vara realistisk.

Det kommer inte alltid finnas ork och möjlighet att helt och fullt leva som jag lär i det avseendet så just nu är jag glad varje gång jag kan tillföra min kropp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.  Jag tänker inte slå på mig själv om jag köper godis istället för att ställa mig och baka en raw food efterrätt. Tvång och måsten är inte kul och det måste vara roligt och njutningsfullt för annars ger jag upp helt! 

Sista tiden har jag flirtat lite extra med mig själv i spegeln, jag tycker att jag ser friskare ut än vanligt! Jag kan inte sätta fingret på vad det är men jag ser mer rosig ut i hyn och ringarna under ögonen syns inte lika mycket. Det ser ut som när sommarens första solstrålar gör att man ser lite brunare och fräschare ut. Sen går det snabbt att laga mat! Bara att hacka eller mixa så är det klart. Och frukt är ett bra mellis, enkelt att få tag på och det är bara att äta det som det är. Det är skönt att skippa animalierna också, det stämmer överrens med min moral och jag känner aldrig dåligt samvete när jag hackar och river en gurka. Kött har alltid varit lite motbjudande och först nu inser jag att jag nog stänger av mycket äckelkänslor för att  kunna äta tex kyckling med ben eller fläsk med en stor svålrand.

 

Det är väl ganska vanligt? Det finns ju mycket kötträtter som anses äckliga, jag tänker på haggis eller kotunga. Men det är sällan man får samma äckelkänslor inför en frukt eller en sallad? Så är det för mig i alla fall. Vad säger ni? Har ni någon "äckelfrukt"?

För att sammanfatta så är den stora nackdelen mitt ökade sötsug men annars är jag väldigt nöjd med det jag äter just nu!