I hälsokostbutiken där jag oftast handlar hade dom en låda med chaga, eller sprängticka som den egentligen heter.

Det stod att man kunde göra te på det och eftersom det bara kostade 3:- hektot blev jag tvungen att köpa hem lite. Nu har jag läst massor om denna fantastiska dryck!

Sprängtickan är en parasit i form av en svamp som sätter sig fast på björkar, där kan den sedan sitta i upp till 15-30 år medan den suger ut all näring ur björken. Du har säkert sett en sprängticka någon gång, det är en stor, svart knöl som sitter på björkstammen, ca var 5000e björk har denna ovälkomna gäst hos sig. Men i köket däremot är den mycket välkommen! 

Sedan 1500-talet har den använts som medicinalväxt och anses kunna bota tumörer, psoriasis, exem och allt möjligt egentligen. Eftersom den har sugit åt sig massor av näring kan man komma åt den näringen genom att göra te. Jag håller nu på att koka en bit i ca en liter vatten och när vattnet är alldeles mörkt är teet klart. Man kan dricka det varmt eller kallt, jag tänkte prova ha den som bas i smoothies istället för vatten. Det smakar lite rökigt med en ton av vanilj. 

Du kan plocka sprängticka själv men kom ihåg att den inte ingår i allemansrätten utan du måste fråga markägaren om lov! Dessutom ska du se till att den är helt genomtorr innan du sparar den i skafferiet för att undvika mögel.