Varje dag äter jag d-vitamintillskott, en multivitamintablett och en stor dos omega-3. 

Det kanske inte löser alla problem men brist på både c och d-vitamin gör att man kan bli deprimerad,  trött och hängig.  Alltså kan det vara svårt att vara pigg och glad om man har vitaminbrist.

D-vitamin kan kroppen tillverka själv om man är i solljus en stund varje dag men vi i mörka norden har ofta brist.

 


Det finns siffror på att 82% av ungdomarna i Norrbotten lider av d-vitaminbrist.

På kostdoktorn.se finns bland annat detta att läsa

-Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Själv äter jag en dos på 4000 E vilket är mycket mer än rekommenderad dos. Den rekommenderade dosen är alldeles för låg och folk har ätit höga doser i längre perioder utan några problem

Multivitaminen är en liten säkerhetsåtgärd. Äter man mycket ägg, grönsaker och frukt får man ofta i sig tillräckligt ändå. Ett annat tips är att ha en skål med blandade,  naturella nötter framme. Ta ett par stycken till varje måltid,  gärna tillsammans med några torkade aprikoser eftersom dom innehåller mycket järn.

Nötter innehåller en stor variation av vitaminer och mineraler och är ett gott sätt att få i sig nyttigheter!

Omega 3 är viktigt om du är bipolär eller har ADHD. Det underlättar för hjärnan och behövs i stora doser för att allt ska fungera så bra som möjligt. Äter du kapslar med fiskolja kan du lugnt ta tre gånger så hög dos än den rekommenderade.

Eye-q är den mest kända som har bevisad effekt på ADHD. 

Läs bland annat http://www.helhetsdoktorn.nu/PressmeddelandeAustrl.eyeq.htm

Omega-3 finns även i linfröolja, chiafrön och viss mängd i rapsolja. Häll en skvätt i dina smoothies eller gör en god chiapudding.

Chiafrön är en superfood, alltså ett livsmedel med väldigt höga näringsvärden, och finns numera i välsorterade livsmedelsbutiker.

En del påstår att vi inte kan ta upp omega-3 som kommer från växtriket och en del hävdar det motsatta. 

C- vitamin är en dundervitamin! I studier har höga doser c-vitamin haft positiv effekt på bland annat tumörer. Vill du inte äta mycket frukt kan du äta citron som har låg inverkan på blodsockret men som är fullproppad med c-vitamin. Mixa i en smoothie eller sug på några klyftor om du gillar starka smaker!